Fiets-fit wederom succesvol

Posted: 6th november 2008 by admin in Fietsfit

ZIEUWENT – Eind september ging voor de tweede keer het Fiets-Fit programma van start. Zieuwent was één van de dertig startlocaties in Nederland waar beginnende mountainbikers de mogelijkheid kregen om de basistechnieken van het mountainbiken onder de knie te krijgen.

Met ruim dertig aanmeldingen van fietsliefhebbers werd de afdeling Zieuwent de grootste cursusgroep van heel Nederland. De groep bestond veelal uit beginnende fietsers die het plezier van het fietsen in de vrije natuur in combinatie met de sportieve prestatie wilden ervaren.

De trainingen vonden zes weken lang plaats op zondagochtend en werden geleid door kundige fietssport instructeurs.
De Fiets-Fit trainingen werd verzorgd door Paul Knippenborg tweewielers en enkele vrijwilligers van Tourclub Veloce uit Zieuwent. Voorafgaand aan de trainingen werden de instructeurs uitvoerig voorgelicht tijdens een speciale cursusdag onder leiding van de Nederlandse Toerfiets Unie (NTFU).

Daarna kon het echte werk beginnen. Onderdelen die tijdens de trainingsochtenden aan de orde kwamen waren: afstellen van de mountainbike, veiligheid, kleding, schakelen, remmen, bandenspanning, voeding, techniek, en alle overige facetten die het mountainbiken met zich meebrengt.

In de eerste lessen werd uitvoerig aandacht besteed aan techniek, fietshouding en het nemen van bochten en obstakels. De daarop volgende sessies werden technieken zoals klimmen en dalen onder de loep genomen.

Tijdens deze lessen was er naast het mountainbiken vooral veel plezier en gezelligheid te bespeuren. Na een aantal weken was het effect van de lessen al duidelijk zichtbaar en iedere cursist bleek inmiddels in staat om de geplande toertocht in Lichtenvoorde op 26 oktober succesvol te volbrengen.

De laatste les werd een hele speciale!
Al vroeg in de ochtend verzamelden alle mountainbikers zich aan de voet van de Lochemse Berg voor de laatste ultieme krachtmeting. Alles wat was geleerd in de afgelopen weken kon hier uitvoerig in praktijk worden gebracht. Zelfs de beginners van zes weken daarvoor reden zonder veel moeite tegen de steilste berg op en vervolgens met veel beheersing en zonder enige vrees weer naar beneden.

Zoals na iedere training werd ook deze laatste, onder het genot van een drankje, afgesloten in het Sourcy Center. Speciaal voor deze gelegenheid werd er een broodje gezond geserveerd. Tot slot werd er uit handen van Paul Knippenborg een passend presentje overhandigd met het daarbij behorende mountainbike-certificaat.

De reactie van de “gediplomeerde” mountainbikers was overweldigend. “Bij een vervolg op deze Fiets-Fit cursus meld ik mij zeker weer aan!” Enkele enthousiaste leden hebben zich reeds als lid aangemeld bij Tourclub Veloce uit Zieuwent.

Al met al kijken de cursisten en instructeurs terug op een geslaagd fietsproject en voor volgend jaar zal er zeker een vervolg aan gegeven worden.